Wijzigingen in het Vrij Te Laten Bedrag in januari 2023

We zijn weer begonnen aan een nieuw jaar. Dat betekent dat er binnenkort weer een nieuwe calculator komt om de beslagvrije voet en het Vrij Te Laten Bedrag te berekenen. 

Hierin zal worden verwerkt dat er een nieuwe regeling is om door verhoging van de woonkosten ervoor te zorgen dat iemand zijn kosten voor huur of hypotheek kan blijven betalen. 

Dit is van toepassing, wanneer iemand per maand hogere woonkosten heeft dan € 888,87 in 2023. Wanneer iemand dan een inkomen heeft dat niet hoger is dan € 34.332,39, wanneer hij alleen is of niet meer dan € 44.714,68 wanneer hij samen is met een partner, mag hij gebruik maken van de woonkostenregeling. 

Dit betekent concreet dat hij gedurende een periode van 18 maanden de beslagvrije voet mga verhogen met het bedrag boven de € 888,87. Dit kan nog eens verlengd worden met nog eens 6 maanden. 

Fijn dat dit nu geregeld is, waardoor mensen die toch al stress ervaren op financieel gebied nu in een groot aantal gevallen wel kunnen blijven wonen in de woning waar ze nu wonen. Dan is er nog genoeg te regelen, maar in ieder geval een zorg minder.