Hoe bereik je meer mensen met vroegsignalering?

82,8% van de meldingen in geval van vroegsignalering worden nog niet bereikt. (#Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden 2021) Zo hoorden we tijdens de bijeekomst Vroegsignalering van de #NVVK. Waar ligt dat aan? Wat kan er beter?

Er zijn mooie initiatieven om dit te verbeteren, zoals de gemeente #Berkelland waar ze nu ook inwoners gaan benaderen met een schuld tot € 500,=. Eerst deden ze dit vanaf € 1.000,=.

Het blijkt dat er niet een duidelijk bedrag is afgesproken als grens om contact te zoeken met de inwoner. Wellicht kan dit duidelijker. Iets om over na te denken.

Een ander belangrijk punt is de connectie aangaan, zoals #stichtingeropaf al jarenlang doet.

Een mooi voorbeeld van een effectieve vroegsignalering hoorden we vanuit de gemeente #amsterdam . Hier wordt ook echt contact gezocht met de inwoners. Hier komen mensen met minder schulden in de schuldhulpverlening, 26.000 in plaats van landelijk 42.000 schuld en niet 14, maar 6 schuldeisers.

Maar er zijn ook knelpunten om dit contact daadwerkelijk te laten plaatsvinden. Zo hoorden we in het verhaal van Thushari Koppejan. We hebben voldoende formatie nodig om dit waar te kunnen maken. Ondanks dit punt weten ze bij #grdebevelanden door hun doortastende aanpak toch veel inwoners te bereiken door niet op te geven, maar door te zetten. Het kost soms tijd om in contact te komen met een inwoner. En soms moet je een beetje een "pitbull" zijn en contact blijven zoeken.

Ook heel inspirerend vonden wij het verhaal van Annika van der Mee, vanuit de gemeente #Rheden. Zij wist door haar innovatieve aanpak de uitval onder jongeren die schuldhulpverlening nodig hadden van 70% terug te brengen naar 3%. Ook weer een voorbeeld van echt contact maken, iemand met ervaring en kennis. Ze investeert in het aandachtig contact maken zonder ook maar een vorm van oordeel. Ook zoekt ze soms de grenzen van de wetgeving op, waardoor er wel een oplossing mogelijk is voor de jongere.

Zij vertelde ook over het brein. Dit komt ook terug in onze training Vroegsignalering. In onze training vertelt Eef van Opdorp je daar alles over. Ook de geldtypetest helpt daarbij.

Dan kun je echt in contact komen. Hoe je dat aanpakt leer je in ons tweede gedeelte van de training. Hierin neem ik je mee in wat een inwoner beweegt om wel of niet in beweging te komen. Je hoeft niet te pamperen, zoals verontruste geluiden klonken vanuit de particuliere verhuur.

Echt in gesprek gaan en komen tot professionele nabijheid in plaats van professionele afstand, daar gaat het om.

Wanneer je hier graag meer over wilt leren, vraag dan een informatiegesprek aan of meld je aan voor onze training samen met Eef van Opdorp: Van vroegsignalering naar financiële vitaliteit: https://lnkd.in/eNMZUwCZ

#vroegsignalering #contact #training #meldingen #inwoners #woningcorporaties #particuliereverhuur #energie