1. Mag een deurwaarder zomaar een huis leeghalen?
Niet voordat een rechter de huurovereenkomst heeft ontbonden. Dat kan bijvoorbeeld als een bewoner zijn huur twee maanden of meer niet betaalt. De huurder krijgt van de rechter de tijd om zelf te verhuizen. Maar als dat te lang duurt, of iemand vertrekt zonder zijn spullen, kan een woningcorporatie besluiten om een deurwaarder in te schakelen. Die ontruimt het huis overigens niet alleen. Er is altijd een hulpofficier van justitie bij, een slotenmaker en een verhuisploeg. In sommige gevallen assisteert ook de politie.
2. Is het normaal dat de spullen dan op straat worden gezet?
Daar is al jaren discussie over, zegt Wilbert van de Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Sommige gemeenten vinden dat de deurwaarder of eigenaar van de spullen ook moet zorgen dat de inboedel netjes wordt afgevoerd. Maar deurwaarders vinden het juist een taak van de gemeente. ,,Hier ontbreekt wetgeving over‘’, zegt Van de Donk. ,,Er is geen duidelijkheid wie zich erover moet ontfermen. We vinden het in elk geval geen taak voor de deurwaarder, die heeft de schone taak om alles wat in huis staat letterlijk aan de straat te zetten.’’
De gemeente Tilburg houdt de partij die de inboedel op straat zet er wel verantwoordelijk voor. Dat is bij een huurhuis vaak de woningbouwcorporatie.